Diller

Üst Menu

User Menü

Su Ürünleri Programı Dersleri Ve İçerikleri

 

 FIRAT ÜNİVERSİTESİ

KEBAN MESLEK YÜKSEKOKULU

SU ÜRÜNLERİ BÖLÜMÜ

SU ÜRÜNLERİ PROGRAMI

 

DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ

 

1. SINIF GÜZ YARIYILI

D.KOD

DERS ADI

Te

Uy

D.Saati

Z/M/S

AKTS

KSU 103

GENEL BİYOLOJİ

3

1

4

Z

4

KSU 105

BALIK BİYOLOJİSİ

2

1

3

Z

2

TRD 101

TÜRK DİLİ 1

2

0

2

Z

2

YDİ 131

YABANCI DİL 1 (İNGİLİZCE)

2

0

2

Z

2

KSU 107

SU OMURGASIZLARI

4

0

4

M

3

KSU 109

SU ORTAMLARI BİYOLOJİSİ

2

0

2

M

2

KSU 111

ÇEVRE BİYOLOJİSİ

2

0

2

M

3

KSU 113

CANLI YEM ÜRETİMİ

1

2

3

M

2

KSU 117

EKONOMİK SU OMURGALILARI

2

0

2

M

4

KMO 115

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

1

2

3

S

4

KMO 119

İLK YARDIM

2

4

6

S

6

KMO 121

İŞLETME YÖNETİMİ 1

3

0

3

S

4

KSU 123

MESLEKİ YABANCI DİL 1

2

0

2

S

2

 

TOPLAM

 

 

 

 

30

 

          *Seçmeli derslerden bu dönemde en az 6 AKTS kredi alınması zorunludur.

 

1. SINIF BAHAR YARIYILI

D.KOD

DERS ADI

Te

Uy

D.Saati

Z/M/S

AKTS

KSU 104

İŞ GÜVENLİĞİ

2

0

2

Z

2

TRD 102

TÜRK DİLİ 2

2

0

2

Z

2

YDİ 132

YABANCI DİL 2 (İNGİLİZCE)

2

0

2

Z

2

KSU 106

AĞ YAPIM TEKNİKLERİ

1

1

2

M

5

KSU 108

SU OMURGASIZLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

3

0

3

M

3

KSU 110

BALIK SİSTEMATİĞİ

2

2

4

M

2

KSU 112

SU ÜRÜNLERİ MEKANİZASYONU

1

1

2

M

5

KMO 114

ÇEVRE KORUMA

2

0

2

M

2

KSU 116

NAVİGASYON

1

2

3

S

5

KMO 120

İŞLETME YÖNETİMİ 2

2

1

3

S

5

KSU 118

MESLEKİ YABANCI DİL 2

2

0

2

S

2

KMO 122

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

2

0

2

S

2

 

TOPLAM

 

 

 

 

30

 

          *Seçmeli derslerden bu dönemde en az 7 AKTS kredi alınması zorunludur.

 

 

 

2. SINIF GÜZ YARIYILI

D.KOD

DERS ADI

Te

Uy

D.Saati

Z/M/S

AKTS

AİT 201

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ 1

2

0

2

Z

2

KSU 203

BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ VE POPULASYON DİNAMİĞİ

3

0

3

M

3

KSU 205

BALIK BESLEME VE UYGULAMALARI

3

0

3

M

2

KSU 207

İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

2

2

3

M

4

KSU 209

SU ÜRÜNLERİNDE HİJYEN VE HASTALIK KONTROLÜ

1

2

3

M

4

KSU 211

SU ÜRÜNLERİ EKONOMİSİ

2

0

2

M

2

KSU 213

MESLEKİ UYGULAMA

0

2

2

M

8

KSU 215

BALIKÇI TEKNELERİ

1

2

3

S

5

KMO217

KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI

3

0

3

S

3

KMO 219

İLETİŞİM

2

0

2

S

2

 

TOPLAM

 

 

 

 

30

 

          *Seçmeli derslerden bu dönemde en az 5 AKTS kredi alınması zorunludur.

 

 

2. SINIF BAHAR YARIYILI

D.KOD

DERS ADI

Te

Uy

D.Saati

Z/M/S

AKTS

AİT 202

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP

TARİHİ 2

2

0

2

Z

2

KSU 204

AV ARAÇLARI VE AVLANMA YÖNTEMLERİ

2

2

4

M

6

KSU 206

AKVARYUM BALIKLARI VE ÜRETİMİ

1

2

3

M

5

KSU 208

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

3

0

3

M

4

KSU 210

SU ÜRÜNLERİ HASTALIKLARI

3

0

3

M

3

KSU 212

SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİLERİ

2

2

4

M

3

KSU 214

DENİZ ORTAMLARI EKOLOJİSİ

2

0

2

S

2

KSU 216

İÇSU ORTAMLARI EKOLOJİSİ

2

0

2

S

2

KSU 218

BALIK ÜRETİM TESİSLERİ VE PROJELENDİRME

2

1

2

S

3

KSU 220

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1

1

2

S

3

KSU 222

SU BİTKİLERİ

2

0

2

S

2

KMO 224

MESLEK ETİĞİ

2

0

2

S

2

 

TOPLAM

 

 

 

 

30

 

      *Seçmeli derslerden bu dönemde en az 7 AKTS kredi alınması zorunludur.

       (Z = Zorunlu ders, M = Meslek dersi, S = Seçmeli ders)

 

Not: Birinci sınıfın bahar dönemi sonunda 30 işgünü staj yapılması zorunludur.

SU ÜRÜNLERİ BÖLÜMÜ - SU ÜRÜNLERİ PROGRAMI

DERS İÇERİKLERİ

1. Yıl/Güz Yarıyılı (1. Yarıyıl)

KSU 103 GENEL BİYOLOJİ (Z): Hücre yapısı ve özellikleri, prokaryot ve ökaryot hücreler, döllenme ve çeşitleri, üreme ve gelişme, hayvansal dokular, bitkisel dokular, hayvanlarda organ ve sistemler, bitkilerde organ ve sistemler.

KSU 105 BALIK BİYOLOJİSİ (Z): Balıkların sınıflandırılması, günümüzde yaşayan balıkların büyük gruplarının genel karakterleri, balıkların evrimi, balıkların dış ve iç morfolojik özellikleri ile fizyolojileri (deri ve ilgili oluşumlar, kas sistemi, sindirim sistemi, dolaşım sistemi, solungaçlar, solunum ve ilgili oluşumlar, boşaltım ve osmoregülasyon, üreme sistemi, sinir sistemi, duyu organları ve duyusal algılama).

TRD 101 TÜRK DİLİ 1 (Z): Dilin, insan aklının ürünü olduğunu kavrayabilme, Türk dilinin yapısal özelliklerini ve zenginliğini kavrayabilme, yazılı anlatımda başarılı olmanın yollarını kavrayabilme, araştırma, okuma ve bilgilenme kabiliyetlerini uygulayabilme.

YDİ 131 YABANCI DİL (İNGİLİZCE) 1 (Z):  Simple present tense, articles, numbers, present progressive tense, possessive adjectives, can, singular and plurals, how many, how much, some, any, a little, a few, some prepositions.

KSU 107 SU OMURGASIZLARI (M): Süngerlerin, sölenterelerin, iki kabukluların, salyangozların, kafadanbacaklıların, solucanların ve sülüklerin, eklembacaklıların, derisi dikenlilerin biyoekolojisi, sistematiği ve ekonomik önemi.

KSU 109 SU ORTAMLARI BİYOLOJİSİ (M): Planktonik, nektonik, bentik ve neustonik organizmaların biyolojisi, sınıflandırması, örnek alma yöntemleri, tanımlanması ve sayılması, saklama yöntemleri.

KSU 111 ÇEVRE BİYOLOJİSİ (M): Ekoloji ve bölümleri, ekolojik faktörlerin gruplandırılması, abiyotik ve biyotik faktörler, tür ekolojisi ve özellikleri, tür toplulukları ve ekolojileri, populasyon ve yapısı, populasyonun işlevsel özellikleri, populasyon denetimi, komünite ve yapısı, komünite çeşitleri, besin zinciri ve besin ağı, ekosistemin yapısal özellikleri, ekosistemin işlevsel özellikleri, ekosistemde madde döngüsü.

KSU 113 CANLI YEM ÜRETİMİ (M): Canlı yem üretimi malzemelerini ve ortamı hazırlamak, canlı yem üretiminde kullanılacak suyu hazırlamak, fitoplankton kültürü, rotifer kültürü, artemia kuluçkalamak, daphnia kültürü, beyaz kurt kültürü.

KSU 117 EKONOMİK SU OMURGALILARI (M): Amfibilerin, sürüngenlerin, kuşların, ve memelilerin anatomik yapısı, morfolojik özellikleri, üretim ve ekonomik özellikleri,.

KMO 115 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ (S): Bilgisayarın tarihi gelişimi, bilgisayarda temel kavramlar, donanım unsurları, yazılım, bilgisayarlar için işletim sistemleri (ms-dos ve ms-windows), windows’un temel özellikleri, ms-ofis program uygulamaları (word, excel, powerpoint), temel internet ve web uygulamaları.

KMO 119 İLK YARDIM (S): İlk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım, hasta veya yaralıları taşımak.

KMO 121 İŞLETME YÖNETİMİ 1 (S): Temel ekonomik göstergeleri analiz etmek, iş yeri kurma fikrini oluşturmak, iş yeri kuruluş işlemlerini yürütmek, iş yerini faaliyete açmak.

KSU123 MESLEKİ YABANCI DİL 1 (S): Mesleki yabancı dil bilgisini kullanmak, bilmek, mesleki kavram ve tanımları kullanmak.

 

1. Yıl/Bahar Yarıyılı (2. Yarıyıl)

KSU 104 İŞ GÜVENLİĞİ (Z): İş yeri güvenliğinin tanımı ve önemi, işyerinde kullanılan koruyucu araç ve aparatlar, depo ve atık malzeme tasnifi ile ilgili güvenlik önlemleri, elektrik tesisatıyla ilgili güvenlik önlemleri, yangın ve türleri, yangın söndürmede kullanılan yöntem ve kimyasallar, meslek hastalıkları ve bunlara karşı alınacak önlemler, iş kazaları ve önlemleri, kaza raporları, iş kazasında uygulanan prosedürler.

TRD 102 TÜRK DİLİ 2 (Z): Günlük hayattaki yazılı anlatım türleri konusunu tanıyabilme, noktalamanın yazılı anlatımdaki önemini kavrayabilme, doğru anlatımın kişisel ve toplumsal iletişimdeki önemini kavrayabilme, araştırma, okuma ve bilgilenme kabiliyetlerini uygulayabilme.

YDİ 132 İNGİLİZCE 2 (Z): Simple past tense, auxiliary verbs (be, do), must, have to, has to, going to from, adverbs of time, regular and irregular verbs, possessive pronouns.

KSU 106 AĞ YAPIM TEKNİKLERİ (M): Ağ ipinin seçimini yapmak ve kalıp hazırlamak, ağ örmek ve ağları tamir etmek, ağ kesimi yapmak, ağ donanımı yapmak, ağ bakımı yapmak.

KSU 108 SU OMURGASIZLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ (M): Midye,  karides  ve kerevitin biyo-ekolojisi, üretimi ve yetiştiriciliği.

KSU 110 BALIK SİSTEMATİĞİ (M): Sistematik kavramları incelemek, içsu balıklarını, deniz balıklarını, akvaryum balıklarını incelemek.

KSU 112 SU ÜRÜNLERİ MEKANİZASYONU (M): Taşıma kapları, taşımada kullanılan yardımcı ekipmanlar, gözlü balık yumurtası taşımak, canlı balık taşıma, avlanan su ürünlerinin tür ve boylarına göre ayırmak ve kasalama yapmak, kasalanan su ürünlerinin uygun koruyucu kimyasal maddeler kullanılarak saklanmasını sağlamak ve karaya çıkartmak, su temini için mekanizasyon, su kalitesini iyileştirme ve deşarjı, boylama, sayma ve işletme içi balık nakli araçları,  yemleme araçları.

KMO 114 ÇEVRE KORUMA (M): Çevre yönetmelik bilgisi, risk analizi, atık depolama, kişisel korunma önlemleri, uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliği.

KSU 116 NAVİGASYON (S) : Navigasyonun genel tanımı ve amacı, gemi seyir tanımı ve amacı, harita işlem ve araçları, seyir coğrafyası, yerin şekli ve koordinatları, enlem-boylam farkı, yön ve konum, harita sistemleri ve denizde kullanılan ölçüler, merkator haritaları üzerinde işlemler. Navigasyon aletleri, gemi seyir çeşitleri ve uygulamaları; kerteriz çizimleri, mesafe ölçme yöntemleri, fenerler, şamandıralar ve diğer seyir yardımcıları. Pusulaların çalışma prensibi, pusula çeşitleri ve özellikleri, haritada rota çizmek, haritada mevki bulma yöntemleri, sahil seyri yöntemi, sahil maddelerinden yaralanarak geminin mevkiini bulma yöntemleri, kılavuz seyri, parakete seyri ve gemicilik kuralları.

KMO 120 İŞLETME YÖNETİMİ 2 (S) : Yönetim işlevlerini yerine getirmek, insan kaynaklarını yönetmek, üretim sürecini yönetmek, pazarlama faaliyetlerini yönetmek, işletmenin mali yapısını yönetmek.

KSU 118 MESLEKİ YABANCI DİL 2 (S): Mesleki yabancı dil bilgisini kullanmak, bilmek, mesleki kavram ve tanımları kullanmak.

KMO 122 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (S): Kalite kavramı, standart ve  standardizasyon, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları, çevre standartları, kalite yönetim sistemi modelleri, stratejik yönetim, yönetime katılma, süreç yönetim sistemi, kaynak yönetimi sistemi, efqm mükemmellik modeli.

 

2.Yıl/Güz Yarıyılı (3. Yarıyıl)

AİT 201 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 1 (Z): Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ve Türk inkılabını hazırlayan sebepler, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması, Mondros ateşkes antlaşması ve müteakip olaylar, işgaller karşısında memleketin durumu ve M. Kemal Paşanın tepkisi, M. Kemal Paşa’ nın Samsun’ a çıkışı ve Son Osmanlı Mebusan Meclisinin açılışı, TBMM’nin açılması ve kurtuluş savaşının yönetimini eline alması.

KSU 203 BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ VE POPULASYON DİNAMİĞİ (S): Balıkçılık biyolojisi ve populasyon dinamiği ile ilgili terimler; populasyon büyüklüğü, yenilenme oranı, yaş, büyüklük ve eşey kompozisyonu, büyüme oranı ve ölüm oranının tespitinde kullanılan metotlar; yaş tespiti; yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri; kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks, üreme dönemi, üreme yaşı ve boyu ile ilgili matematiksel modeller; ölüm oranı ve yaşama oranı tahmin yöntemleri; populayon büyüklüğünü tespit metotları. Populasyonda maksimum verimin hesaplanması.

KSU 205 BALIK BESLEME VE UYGULAMALARI (M): Balıklarda beslenme metabolizması,  besin öğeleri, yem rasyonları, yemlerin depolanması ve kayıt altına alınması, hazırlanmış beslenme programını uygulamak.

KSU 207 İÇSU BALIKLARI YETİŞİRİCİLİĞİ (M): Ekonomik değeri olan içsu balıklarından Gökkuşağı alabalığı ve sazan balıklarının üretim ve yetiştirme teknikleri.

KSU 209 SU ÜRÜNLERİNDE HİJYEN VE HASTALIK KONTROLÜ (M):   Mikroskopla mikro organizma incelemek, laboratuar araç gereçlerini kullanmak, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, besinlerle gelen hastalık etkenlerine karşı önlemler, koruyucu önlemler, karantina, davranış bozuklukları, morfolojik değişimler, hastalık belirtisi gösteren su canlısının teşhis laboratuarına ulaştırılması,  tedavi programları.

KSU 211 SU ÜRÜNLERİ EKONOMİSİ (M): Ekonomide temel kavramlar, su ürünleri ekonomisi, pazarlamada temel kavramlar, su ürünleri pazarlaması.

KSU 213 MESLEKİ UYGULAMA (M): Staj uygulamaları hakkında rapor hazırlanması, jüri önünde sunulması, tartışma ve değerlendirme.

KSU 213 BALIKÇI TEKNELERİ (S): Gemilerin genel tanıtımı, sınıflandırılmaları, inşaatı, donanımı, av belirleme aygıtları, frekans grupları- UHV- VHV- vb. bantlar ve özellikleri, balıkçı teknelerinde elektronik seyir cihazlarının özellikleri ve çalışma prensipleri. Trol, gırgır ve drifter tipi balıkçı gemilerinin özellikleri.

KMO 217 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI (S): Kalite kavramı,  standart ve  standardizasyon, standartın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları, çevre standartları, kalite yönetim sistemi modelleri, stratejik yönetim,  süreç yönetim sistemi, yönetime katılma, kaynak yönetimi sistemi, efqm mükemmellik modeli, üretimde kalite kontrolü, muayene ve örnekleme, toplam kalite kontrol, kontrol diyagramları, istatistiksel dağılımlar.

KMO 219 İLETİŞİM (S): Sözlü iletişim kurmak, yazılı iletişim kurmak, sözsüz iletişim kurmak, biçimsel (formal) iletişim kurmak, biçimsel olmayan (informal) iletişim, örgüt dışı iletişim kurmak.

 

2.Yıl/Bahar Yarıyılı (4. Yarıyıl)

AİT 202  ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2 (Z): Halifeliğin kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun dönemi, eğitim inkılabı, kültür inkılabı, harf inkılabı, Türk tarih inkılabı, Türk dil inkılabı, İzmir  iktisat kongresi, çok partili hayata geçme, kadın hakları alanında inkılap, şapka, kılık ve kıyafet inkılabı, Türkiye Cumhuriyetinin dış politikası, Atatürk ilkeleri, siyasi olaylar, TBMM hükümeti ile İstanbul hükümeti arasındaki münasebetler, askeri gelişmeler, Kars antlaşması, Ankara itilafnamesi, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Osmanlı saltanatının kaldırılması, Lozan barış antlaşması.

KSU 204 AV ARAÇLARI VE AVLANMA YÖNTEMLERİ (M): Basit el araçları ve dalarak avcılık, olta avcılığı, uzatma ağları ile avcılık, çevirme ağları ile avcılık, sürütme ve sürükleme ağları ile avcılık, tuzaklar ve kapanlar ile avcılık.

KSU 206 AKVARYUM BALIKLARI VE ÜRETİMİ (M): Akvaryum kurulumu, akvaryum malzemeleri, canlı doğuran akvaryum balıklarının üretimini ve yetiştiriciliği, yumurta döken akvaryum balıklarının üretimini ve yetiştiriciliği, yavru bakımlı akvaryum balıklarının üretimini ve yetiştiriciliği, köpük yuva yapan akvaryum balıklarının üretimi.

KSU 208 DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ (M): Çipura ve levrek balıklarında anaç seçimi ve bakımı yapmak, çipura ve levrek balıklarında yumurta alımı ve inkübasyon yapmak, çipura ve levrek balıklarında larva bakımı yapmak, çipura ve levrek balıklarında  kuluçkahaneden nakil ve adaptasyon çalışmaları yapmak, çipura ve levrek balıklarında ağ kafesleri hazırlamak, ağ kafeslerde çipura ve levrek yetiştirmek.

KSU 210 SU ÜRÜNLERİ HASTALIKLARI (M): Bakterileri,  mantarları, virüsleri ve parazitleri incelemek. Bakteriyel, mantar, viral ve paraziter hastalıkları incelemek.

KSU 212 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİLERİ (M): Su ürünlerinde işleme tesisi ve pazara balık nakli, su ürünlerindeki kalite ve tazelik değişimleri, su ürünlerini işlemeye hazırlama, su ürünlerinin depolanmasını sağlama, taşıma araçları. Tuzlama, kurutma, dumanlama, konserve, marinat ve dondurma işlemleri.

KSU 214 DENİZ ORTAMLARI EKOLOJİSİ (S): Denizel ortamın tanımsal fiziksel özellikleri, denizel ortamın dinamik fiziksel özellikleri, denizel ortamda suyun yapısı ve dolaşımı, denizel ortamda suda çözünmüş maddeler.

KSU 216 İÇSU ORTAMLARI EKOLOJİSİ (S): İçsu ortamının tanımsal fiziksel özellikleri, içsu ortamının dinamik fiziksel özellikleri, içsu ortamında suyun yapısı ve dolaşımı, içsu ortamında suda çözünmüş maddeler.

KSU 218 BALIK ÜRETİM TESİSLERİ VE PROJELENDİRME(S):  Deniz ve Tatlı su ürünleri üretiminde kullanılan tesislerin projelerinin hazırlanması. Uygun yer seçimi. Fizibilite raporunun hazırlanması. Tesis yerleşim ve diğer planlarının hazırlanması. Projeler hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar (uygun arazi seçimi, su analizleri, ulaşım ve haberleşme durumu, pazarlama durumu vb).

KSU 220 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ (S): Araştırma konularını seçme, kaynak araştırması yapma, araştırma sonuçlarını değerlendirme, araştırma sonuçlarını rapor hâline dönüştürme, sunuma hazırlık yapma, sunumu yapma.

KSU 222 SU BİTKİLERİ (S): Su bitkilerinin genel özellikleri, akarsularda, durgun sularda ve denizlerde bulunan su bitkileri, su bitkilerinin endüstride kullanım alanları,

KMO 224 MESLEK ETİĞİ (S): Etik ve ahlak kavramları, etik sistemleri, ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörler, meslek etiği, mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışlar ve sonuçları, sosyal sorumluluk kavramı.

Not:1. Birici sınıf bahar yarıyılı sonunda 30 iş günü staj yapılması zorunludur.

        2. Z: Zorunlu dersler, M:Mesleki dersler, S: Seçmeli dersler

Türkçe